kolmapäev, 9. september 2015

Tervislik koolipuhvet 2015

Austatud tervisenõukogud ja toitlustajad,
Ülevaatus-konkursi „Tervislik koolipuhvet 2015“ raames külastavad Tallinna Haridusameti spetsialistid Eve Levand ja Toomas Palm koolide puhveteid ajavahemikul 08.09-30.10.
Parimaid koolipuhveteid tunnustatakse 20.novembril  Saku Suurhallis toimuval konverentsil „Terve Elu Kompass“. http://www.taveco.ee/sundmused-view/terve-elu-kompass/

Konkursi eesmärk:
  1. tagada koolipuhvetites tervislik ja mitmekesine sortiment ning täiendada koolilõunat;
  2. motiveerida kooli juhtkonda ja tervisenõukogu tegema koostööd toitlustajatega;
  3. suurendada õpilaste teadlikkust tervislikust toitumisest ja motiveerima neid vajadusel oma toitumisharjumusi korrigeerima.
Sihtgrupp:
ülevaatus-konkursil osalevad kõik Tallinna munitsipaalkoolid, kus toitlustamisteenuse osutamise tüüplepingu punkt 11 alusel peab toitlustaja koolipuhvetit.
Korraldus:
Tallinna Haridusamet külastab 08.septembrist 30.oktoobrini 2015.a. Tallinna munitsipaalkoolide puhveteid ja hindab 10 punkti skaalas pakutavaid tooteid lähtuvalt Tervise Arengu Instituudi ja Terviseameti koolipuhveti soovituslike toodete loetelust. Külastusest tehakse kokkuvõte ja antakse koolile individuaalne kirjalik tagasiside.
Hindamiskriteeriumid:
Ülevaatus-konkursil hinnatakse tooteid 10 punkti süsteemis, kus 10 on suurim skoor ja 1 kõige väiksem ning igas grupis on võimalik saada kuni 10 punkti:
1. värsked puuviljad, marjad – iga puuvili annab 2 punkti;
2. värske köögiviljavalik – iga köögivili 2 punkti;
3. toorsalatid (v.a. majoneesikastmega) – iga erinev salat 5 punkti;
4. salatid (v.a. majoneesiga) – iga erinev salat 2 punkti;
5. võileiva alusmaterjalid – leib (v.a. peenleib), sepik 2 punkti; lavaš ja tortilla, sai 1 punkt;
6. võileivakatted – linnuliha, kala, juust, tailiha, toor-, kodujuust 2 punkti; vorst, salat 1 punkt;
6.1 lisapunktid erinevate lisandite (kurk, tomat jne) eest võileibadel – iga lisand 2 punkti;
6.2 lisapunktid erinevate kalaliikide kasutamise eest – iga erineva liigi eest 2 punkti;
7. mahlad (v.a. nektar, mahlajook) – iga erinev mahl 5 punkti;
8. toormahlad, smuutid – iga mahl 5 punkti;
9. piim ja piimatooted (süsivesikute sisaldus ei ületa 5g 100g kohta) – iga toode 2 punkti;
10. pähkli-puuvilja-marja-seemnesegud ja müslitooted (suhkrut max 22g 100g kohta) – iga sortiment 2 punkti;
11. vesi - iga erinev veesort (v.a. maitse- ja vitamiinivesi) 2 punkt;
12. karastus- ja energiajoogid, maitseveed ja jääteed – iga erinev jook -2 punkti maha;
13. iga sai/pirukas/kook üle 6 erineva sordi -2 punkti maha;
14. iga maiustus (kompvekid, šokolaadid, küpsised, vahvlid, jäätised) üle 10 erineva sordi -2 punkti maha;
15. liigset soola ja rasva sisaldavad suupisted (näiteks krõpsud, kartulivahvlid, soolapähklid) – iga sortiment -2 punkti maha;
16. lisapunktid:
16.1 tasuta vee võimalus – 5 lisapunkti;
16.2 pakutakse päevapraadi /-suppi – 5 lisapunkti
16.3 pakutakse hommikuputru – 5 lisapunkti, tasuta hommikupuder 10 lisapunkti;
16.4 hea hinna-kvaliteedi suhe – 5 lisapunkti;
16.5 isuäratavad pilkupüüdvad toidud – 5 lisapunkti;
16.6 tervislikku toitumist õpetavad plakatid, pakutavate toodete hea eksponeerimine – 5 lisapunkti;
16.7 tooted diabeetikutele jt erivajadustega lastele – 5 lisapunkti;
16.8 mahepõllumajanduslike toodete pakkumise eest – iga sort 5 punkti
16.9 küpsetistes erinevate jahude ( rukki, tatra, spelta jne) kasutamine (v.a. nisujahu) – 5 punkti
16.10 tervisenõukogu /tervishoiutöötaja nõustav roll puhveti sortimendi valikul – 10 lisapunkti;
Tunnustamine:
tunnustusplaat „Tervislik koolipuhvet 2015“ antakse üle 10 parimale Tallinna koolile/ toitlustajale 20.novembril konverentsil „Terve Elu Kompass“ja nende koolide koolipuhvetid koos toitlustaja nimega avalikustatakse nimeliselt Tallinna Haridusameti kodulehel.


Kommentaare ei ole: