Austatud tervisenõukogud ja toitlustajad,
Ülevaatus-konkursi „Tervislik koolipuhvet 2015“ raames külastavad Tallinna Haridusameti spetsialistid Eve Levand ja Toomas Palm koolide puhveteid ajavahemikul 08.09-30.10.
Parimaid koolipuhveteid tunnustatakse 20.novembril Saku Suurhallis toimuval konverentsil „Terve Elu Kompass“. http://www.taveco.ee/sundmused-view/terve-elu-kompass/
Konkursi
eesmärk:
-
tagada koolipuhvetites tervislik ja mitmekesine sortiment ning täiendada koolilõunat;
-
motiveerida kooli juhtkonda ja tervisenõukogu tegema koostööd toitlustajatega;
-
suurendada õpilaste teadlikkust tervislikust toitumisest ja motiveerima neid vajadusel oma toitumisharjumusi korrigeerima.
Sihtgrupp:
ülevaatus-konkursil
osalevad kõik Tallinna munitsipaalkoolid, kus toitlustamisteenuse
osutamise tüüplepingu punkt 11 alusel peab toitlustaja
koolipuhvetit.
Korraldus:
Tallinna
Haridusamet külastab 08.septembrist 30.oktoobrini 2015.a. Tallinna
munitsipaalkoolide puhveteid ja hindab 10 punkti skaalas pakutavaid
tooteid lähtuvalt Tervise Arengu Instituudi ja Terviseameti
koolipuhveti soovituslike toodete loetelust. Külastusest tehakse
kokkuvõte ja antakse koolile individuaalne kirjalik tagasiside.
Hindamiskriteeriumid:
Ülevaatus-konkursil
hinnatakse tooteid 10 punkti süsteemis, kus 10 on suurim skoor ja 1
kõige väiksem ning igas grupis on võimalik saada kuni 10 punkti:
1.
värsked puuviljad, marjad – iga puuvili annab 2 punkti;
2.
värske köögiviljavalik – iga köögivili 2 punkti;
3.
toorsalatid (v.a. majoneesikastmega) – iga erinev salat 5 punkti;
4.
salatid (v.a. majoneesiga) – iga erinev salat 2 punkti;
5.
võileiva alusmaterjalid – leib (v.a. peenleib), sepik 2 punkti;
lavaš ja tortilla, sai 1 punkt;
6.
võileivakatted – linnuliha, kala, juust, tailiha, toor-, kodujuust
2 punkti; vorst, salat 1 punkt;
6.1
lisapunktid erinevate lisandite (kurk, tomat jne) eest võileibadel –
iga lisand 2 punkti;
6.2
lisapunktid erinevate kalaliikide kasutamise eest – iga erineva
liigi eest 2 punkti;
7.
mahlad (v.a. nektar, mahlajook) – iga erinev mahl 5 punkti;
8.
toormahlad, smuutid – iga mahl 5 punkti;
9.
piim ja piimatooted (süsivesikute sisaldus ei ületa 5g 100g kohta)
– iga toode 2 punkti;
10.
pähkli-puuvilja-marja-seemnesegud ja müslitooted (suhkrut max 22g
100g kohta) – iga sortiment 2 punkti;
11.
vesi - iga erinev veesort (v.a. maitse- ja vitamiinivesi) 2 punkt;
12.
karastus- ja energiajoogid, maitseveed ja jääteed – iga erinev
jook -2 punkti maha;
13.
iga sai/pirukas/kook üle 6 erineva sordi -2 punkti maha;
14.
iga maiustus (kompvekid, šokolaadid, küpsised, vahvlid, jäätised)
üle 10 erineva sordi -2 punkti maha;
15.
liigset soola ja rasva sisaldavad suupisted (näiteks krõpsud,
kartulivahvlid, soolapähklid) – iga sortiment -2 punkti maha;
16.
lisapunktid:
16.1
tasuta vee võimalus – 5 lisapunkti;
16.2
pakutakse päevapraadi /-suppi – 5 lisapunkti
16.3
pakutakse hommikuputru – 5 lisapunkti, tasuta hommikupuder 10
lisapunkti;
16.4
hea hinna-kvaliteedi suhe – 5 lisapunkti;
16.5
isuäratavad pilkupüüdvad toidud – 5 lisapunkti;
16.6
tervislikku toitumist õpetavad plakatid, pakutavate toodete hea
eksponeerimine – 5 lisapunkti;
16.7
tooted diabeetikutele
jt
erivajadustega lastele – 5 lisapunkti;
16.8
mahepõllumajanduslike toodete pakkumise eest – iga sort 5 punkti
16.9
küpsetistes erinevate jahude ( rukki, tatra, spelta jne) kasutamine
(v.a. nisujahu) – 5 punkti
16.10
tervisenõukogu
/tervishoiutöötaja nõustav roll puhveti sortimendi valikul –
10
lisapunkti;
Tunnustamine:
tunnustusplaat
„Tervislik koolipuhvet 2015“ antakse üle 10 parimale Tallinna
koolile/ toitlustajale 20.novembril konverentsil „Terve Elu
Kompass“ja nende koolide koolipuhvetid koos toitlustaja nimega
avalikustatakse nimeliselt Tallinna Haridusameti kodulehel.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar